Ανακαλύψτε πώς η κατανάλωση junk food στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σπουδαιότητα της διατροφής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όχι μόνο για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους αλλά και για τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών αυτού στην ζωή έξω από τη κοιλία της μαμάς.

Ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο FASEB Journal προτείνουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ‘junk food’ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην πραγματικότητα μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην ανάπτυξη των οπιοειδών μονοπατιών στον εγκέφαλο του αγέννητου παιδιού τους. Αυτές οι αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα τα μωρά να γεννιούνται λιγότερο ευαίσθητα στα οπιοειδή, τα οποία απελευθερώνονται από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη.

Ουσιαστικά, τα παιδιά αυτά γεννιούνται με μια ανοχή στο ‘junk food’ με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες για να αισθανθούν την ικανοποίηση από την κατανάλωσή του. Μάλιστα, το ‘junk food’ φαίνεται να εμπλέκεται σε ανάλογα μονοπάτια με αυτά της μορφίνης και της ηρωίνης.

Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ωθήσουν όλες τις υποψήφιες μητέρες να στραφούν σε περισσότερο υγιεινές επιλογές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο και για την γέννηση ενός υγιούς παιδιού αλλά και ενός παιδιού με μικρότερη προδιάθεση για υιοθέτηση επιβλαβών διατροφικών συμπεριφορών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr