Ο καφές αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων ατόμων παγκοσμίως και από πολλούς η πρωινή κατανάλωσή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αρχή της ημέρας τους.
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με ποικίλα οφέλη για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος μεταξύ των οποίων εντάσσεται η προστασία από την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου αλλά και άλλων χρόνιων νοσημάτων φθοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από το πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας που εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση καφέ επιδρά στο αίσθημα της όρεξης. Συγκεκριμένα, στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν δύο φλιτζάνια καφέ, ένα στο πρωινό γεύμα και ένα δύο ώρες αργότερα, ενώ οι υπόλοιποι δεν λάμβαναν καφέ. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν τα αισθήματα κορεσμού, πείνας και επιθυμίας κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μικρότερο αίσθημα πείνας και μια καλύτερη αίσθηση πληρότητας.

Η κατανάλωση λοιπόν καφέ θα μπορούσε να παρέχει οφέλη στην καλύτερη διαχείριση του βάρους. Βέβαια, πολλές φορές συνοδεύεται από πρόσθετη ζάχαρη ή από την κατανάλωση γλυκών snack, τα οποία πέρα από την καθαρή αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορούν να επάγουν μια κατάσταση υπερινσουλιναιμίας και να οδηγούν σε αύξηση του αισθήματος της όρεξης, οδηγώντας σε αντίθετες συνέπειες από τις προσδοκώμενες.

Έτσι, η κατανάλωση καφέ χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή χωρίς την παράλληλη κατανάλωση άλλων ανθυγιεινών snack φαίνεται να αποτελεί την ιδανική επιλογή για την καλύτερη διαχείριση του αισθήματος της πείνας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr