Ανακαλύψτε πώς οι βιταμίνες Β ξυπνάνε το ανοσοποιητικό σύστημα

Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών ανακάλυψε πώς εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζουν προϊόντα που παράγονται από τη σύνθεση των βιταμινών Β, ενεργοποιώντας την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων.

Η μελέτη έγινε με τη συνεργασία των πανεπιστημίων της Μελβούρνης και του Monash και δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι ορισμένα κύτταρα που βρίσκονται σε αφθονία στους βλεννογόνους του σώματος (κύτταρα ΜΑΙΤ) μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό εγκαίρως με την αναγνώριση παραπροϊόντων που παράγονται κατά τη σύνθεση ορισμένων βιταμινών Β όπως το φυλλικό οξύ και η ριβοφλαβίνη.

Οι βιταμίνες Β δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και τις καταναλώνουμε κυρίως μέσω της διατροφής, ενώ επίσης παράγονται από ορισμένα βακτήρια και ζύμες, οπότε μπορούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό ώστε να “αφυπνίσουν” το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να φανούν χρήσιμα για τη σύνθεση νέων εμβολίων αλλά και για την κατανόηση της σχέσης των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή