Ανακαλύψτε πώς τα ψάρια και τα θαλασσινά επηρεάζουν τη χοληστερίνη σας

Για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε τη χοληστερίνη που περιέχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, θα πούμε καταρχήν ότι ένα κατ’ εξοχήν πλούσιο σε χοληστερίνη τρόφιμο όπως το αυγό περιέχει περίπου 200 mg χοληστερίνης.
Το ψαχνό του ψαριού παρουσιάζει αντίστοιχη συγκέντρωση χοληστερόλης στα περισσότερα ψάρια, που κυμαίνεται στα 50-70 mg ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Μεταξύ των θαλασσινών υπάρχουν διαφορές στην περιεκτικότητα χοληστερόλης, με τα οστρακόδερμα (μύδια …) να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ τα μαλάκια, π.χ. καλαμάρια και οι γαρίδες και οι καραβίδες να έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις (100-200 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος). Το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη είναι βέβαια το χταπόδι.

Ωστόσο, η δυνατότητα των ψαριών και θαλασσινών για την αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα είναι πολύ μικρότερη από άλλα τρόφιμα.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα ψάρια και θαλασσινά έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης) και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (των οποίων η περίσσεια έχει άμεση σχέση με την αύξηση της χοληστερόλης του πλάσματος).

Επομένως, η κλασική άποψη που επικρατεί ότι «τα θαλασσινά δεν κάνουν καλό στη χοληστερίνη» θεωρείται πλέον μη βάσιμη επιστημονικά. Ωστόσο, σε άτομα που έχουν ήδη μια υψηλή χοληστερίνη, καλό είναι να μην παρακάνουμε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr