Πολλές μελέτες αποδεικνύουν την προστατευτική δράση συστατικών του ελαιολάδου έναντι της οξείδωσης της LD χοληστερόλης στον οργανισμός μας, της λεγόμενης κακής χοληστερόλης.
Έχει βρεθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η ποσότητα και το είδος των λιπαρών οξέων που προσλαμβάνονται με την τροφή μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία αθηρωματογέννεσης, αντικαθιστώντας τα κακά κορεσμένα λιπαρά οξέα με καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
Κατά συνέπεια, το ελαιόλαδο που αποτελεί μια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, μπορεί να υποκαταστήσει τα κορασμένα λίπη της δίαιτας.

Παράλληλα, περιέχει και μια σειρά αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι η α-τοκοφερόλη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την οξείδωση των βιολογικών μορίων και της LDL, με αποτέλεσμα να παρέχουν επιπλέον προστασία.

Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα προδιάθεσης για το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας και τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου. Η σχέση μεταξύ των λιπαρών οξέων της διατροφής και της πίεσης του αίματος δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς.
Ωστόσο, σε πληθυσμούς με αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου έχει βρεθεί ότι υπάρχει μια προδιάθεση για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr