Η βιταμίνη Β12 ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες βιταμίνες μπορεί να αποθηκευτεί και να κατακρατηθεί από το σώμα μας για μεγάλες χρονικές περιόδους ακόμα και για αρκετά χρόνια.

Η βιταμίνη Β12 είναι αποκλειστικά ζωικής προέλευσης βιταμίνη και οι κυριότερες πηγές της είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, κυρίως τα στρείδια και μύδια, και τα αυγά. Μικρότερες ποσότητες αυτών περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Η έλλειψη αυτής μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που ακολουθούν αυστηρές φυτοφαγικές δίαιτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποκλείοντας το σύνολο σχεδόν των ζωικών τροφίμων από το διαιτολόγιό τους.
Ακόμα, έλλειψη αυτής μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα από τα οποία έχει αφαιρεθεί το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου τους, δηλαδή ο τελικός ειλεός, όπου και πραγματοποιείται η απορρόφησή της.
Γενικά, η έλλειψη της οφείλεται κυρίως σε προβλήματα δυσαπορρόφησης της βιταμίνης παρά σε ανεπαρκή πρόσληψη μέσω της διατροφής.

Μερικά συμπτώματα έλλειψής της είναι η ωχρότητα του δέρματος, η κόπωση, η δυσκολία στην αναπνοή, οι ταχυκαρδίες, η αϋπνία, το μυρμήγκιασμα και η αιμωδία των άκρων, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η απώλεια μνήμης.
Επίσης, νευρολογικής φύσεως προβλήματα εμφανίζονται στο 75-90% των ατόμων με έλλειψη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr