Αν έχετε μια έντονη ημέρα στη δουλειά, με σωματική και πνευματική εργασία, ένας καφές θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, τον επίσημο δηλαδή φορέα που δίνει όλες τις κατευθύνσεις πάνω στη διατροφή στην Ευρώπη, η καφεΐνη αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να υπερνικά την κόπωση, ενισχύει τη δυνατότητα εγρήγορσης και προσοχής.

Ο τρόπος και ο μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές βοηθάει στο να αντιμετωπίσουμε την κόπωση είναι σήμερα ευρύτατα διερευνημένος. Φαίνεται ότι η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων, νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών.

Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη για να μπορούμε να κινούμαστε και να συντονίζουμε αποτελεσματικά τις κινήσεις μας. Επιπλέον, αυτός ο νευροδιαβιβαστής παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της διάθεσής μας. Η σεροτονίνη έχει επίσης θετική επίδραση στη διάθεσή μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr