Ανακαλύψτε τη βιταμίνη που μπορεί να λείψει σε ένα χορτοφάγο

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Αμερικάνικου Διαιτολογικού Συλλόγου, χορτοφαγικές δίαιτες που είναι φτιαγμένες με κατάλληλο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, παρόλο που θεωρητικά η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία είναι εφικτή όταν ακολουθείται φυτοφαγική διατροφή, στην πράξη πολλοί χορτοφάγοι που καταναλώνουν αποκλειστικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης (vegans) εμφανίζουν διατροφικές ελλείψεις μεταξύ των οποίων και η έλλειψη βιταμίνης Β12.

Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών και είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη νευρολογική ανάπτυξη και τη σύνθεση του DNA.

Καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά). Οι συνέπειες της έλλειψης Β12 είναι πολλές και σημαντικές και περιλαμβάνουν μια μορφή αναιμίας (μεγαλοβλαστική αναιμία), αδυναμία, κόπωση, απώλεια βάρους, νευρολογικά προβλήματα και καθυστέρηση ανάπτυξης.

Συνεπώς τα άτομα που ακολουθούν αυστηρά φυτοφαγική διατροφή μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε αυτή τη βιταμίνη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγές