Ανακαλύψτε το διατροφικό θησαυρό των λαδερών

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν γεύσεις συνυφασμένες με το καλοκαίρι. Αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό.

Μας δίνουν ενέργεια, υψηλά ποσά βιταμίνη C και αντιοξειδωτικών και ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και καλής ποιότητας λιπαρά.

 Γενικότερα το μαγείρεμα των λαδερών, επηρεάζει σημαντικά τη θρεπτική τους αξία αλλά και νοστιμιά. Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τους λάτρεις της γεύσης αλλά και της υγιεινής διατροφής.

Για περισσότερη νοστιμιά
• Μη χρησιμοποιείτε πολλή ντομάτα. Σκεπάζετε τις γεύσεις.
• Το τσιγάρισμα των υλικών κάνει το φαγητό πιο βαρύ, όχι πιο νόστιμο. Προτιμήστε το ελαφρύ σοτάρισμα σε λίγο λάδι και στη συνέχεια το κανονικό μαγείρεμα με την προσθήκη νερού και ντομάτας.
• Τα λαδερά τρώγονται καλύτερα χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ τα γεμιστά και το μπριάμ είναι ιδιαίτερα νόστιμα και την επομένη από το ψυγείο.
• Μην το παρακάνετε με το αλάτι.
• Ξεκινήστε το μαγείρεμα με λίγο νερό, γιατί τα λαχανικά βγάζουν το δικό τους. Συμπληρώνετε, αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
• Καλό είναι τα λαχανικά να μην παραμαγειρεύονται γιατί χάνουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Αν πάντως στην κατσαρόλα υπάρχουν πολλά υγρά ενώ τα λαχανικά είναι έτοιμα, μπορείτε να τα σουρώσετε και μαγειρέψετε μόνο τη σάλτσα και μετά να προσθέσετε τα λαχανικά.

Προσοχή στο λάδι
Όσο υγιεινά και αν είναι αυτά τα φαγητά καλό είναι να προσέχουμε την ποσότητα ελαιόλάδου που χρησιμοποιούμε. Παλιότερα φτιάχνονταν με περισσότερο λάδι, γιατί οι διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων ήταν αυξημένες λόγω της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και τις περιορισμένης κατανάλωσης κρέατος. Σήμερα που καταναλώνουμε περισσότερο κρέας και λιπαρά και που καθόμαστε πολλές ώρες, δεν χρειαζόμαστε την ίδια ποσότητα. Αν το φαγητό σας βγει με λιγότερο λάδι από ότι θέλετε, απλώς προσθέστε την υπόλοιπη ποσότητα μετά το τέλος του μαγειρέματος, αφού το ελαιόλαδο διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά όταν μαγειρεύεται σε λογική θερμοκρασία και για λίγη ώρα. Έτσι, ρίχνετε λίγο στην αρχή του μαγειρέματος και το υπόλοιπο στο τέλος.

Παντρέψτε τα!
Ένα πιάτο λαδερά αποτελούν ένα πλήρες γεύμα. με λίγη φέτα, ανθότυρο ή γιαούρτι και μια φέτα ψωμί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσθέτουμε και λίγη δόση καλής ποιότητας πρωτεΐνης και ασβεστίου, που λείπουν από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και καθιστούν το γεύμα μας πιο πλήρες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr