Ανακαλύψτε το συστατικό των ματιών σας

Η αύξηση του μέσου όρου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσημάτων φθοράς και άλλων εκφυλιστικών διαταραχών.
Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και διαταραχές που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχρής κηλίδας και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Με στόχο τόσο την πρόληψη όσο και την καταπολέμηση του καταρράκτη και πολλών δυσλειτουργιών των ματιών αναζητούνται τελευταία φυσικά συστατικά που να μπορούν να προλάβουν ή ακόμα και να υποκαταστήσουν μερικώς τόσο τη φαρμακευτική όσο και τη χειρουργική θεραπεία.

 Προς την κατεύθυνση αυτή, ανακαλύφθηκε μία ουσία, η οποία αποτελεί δομικό συστατικό του ματιού και φαίνεται ότι μπορεί να ασκήσει σημαντικότατο προστατευτικό ρόλο. Η ουσία αυτή λέγεται λουτεΐνη.
Η λουτεΐνη όπως αναφέρθηκε αποτελεί συστατικό του οφθαλμού. Ο ρόλος της είναι πάρα πολύ σημαντικός καθώς αφενώς απορροφάει ένα μεγάλο ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι, αφετέρου εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν τα συστατικά του ματιού, όπως διάφορες μεμβράνες, πρωτεΐνες, παρέχοντας έτσι μια ασπίδα προστασίας μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης.
Σε μελέτες μάλιστα όπου έχει χορηγηθεί λουτεΐνη σε ασθενείς που έπασχαν ή εμφάνιζαν συμπτώματα καταρράκτη και άλλων οφθαλμολογικών διαταραχών, παρατηρήθηκε σημαντικότατη μείωση των συμπτωμάτων και βελτίωση της εικόνας του οφθαλμού. Γενικότερα, όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών η πρόσληψη λουτεΐνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον καταρράκτη, φαίνεται ότι ασκεί σημαντικότατο προστατευτικό ρόλο.
Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη διαταραχή οφείλεται σε συσσώρευση οξειδωμένων μορίων πρωτεΐνης μέσα στο μάτι. Η λουτεΐνη έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την οξείδωση αυτή, με αποτέλεσμα να μειώνει την καταστροφή των πρωτεϊνικών μορίων του ματιού.

Ένα σημαντικότατο σημείο που θα πρέπει να τονιστεί είναι το ότι η λουτεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στα μάτια αλλά αποτελεί και συστατικό μια σειράς τροφών κυρίως φυτικής αλλά και ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες πηγές της είναι:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΛΟΥΤΕΪΝΗΣ 
Λάχανο
Σπαράγγια
Πορτοκάλι
Κρόκος αυγού
Σπανάκι
Αγκινάρα
Πιπεριά
Καρότο

Το γεγονός αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη ουσία ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς μέσω της καθημερινής μας διατροφής μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα των ματιών μας και την εν γένη αντιοξειδωτική μας ασπίδα, καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε λουτεΐνη.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από μια μέση διατροφή συνήθως προσλαμβάνουμε 1.5- 2.0 mg λουτεΐνης ημερησίως, όταν οι δόσεις που χορηγούνται σε άτομα που πάσχουν από καταρράκτη ή άλλες διαταραχές των οφθαλμών φτάνουν μέχρι τα 7 mg ημερησίως.

Στις περιπτώσεις αυτές χορηγείται συμπλήρωμα της ουσίας, από το οποίο απορροφάται υψηλότερη και καλύτερα απορροφήσιμη ποσότητα. Θα ήταν επίσης σωστό να σημειωθεί ότι δεν αναφέρονται παρενέργειες ή τοξικότητα από τη χορήγηση λουτεΐνης ακόμα και σε δόσεις μέχρι 20 mg ημερησίως.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι μιλάμε πλέον για μία ουσία η οποία φαίνεται ότι διαδραματίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο, μαζί με τη βιταμίνη Α, ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών μας.

Η χρήση της σήμερα είναι διεθνώς ευρέως διαδεδομένη τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας οφθαλμολογικών προβλημάτων. Ομάδες πληθυσμού με υψηλές ανάγκες σε λουτεΐνη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν :

• Άτομα με διαταραχές όρασης
• Καπνιστές
• Άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ
• Άτομα με προβλήματα δυσαπορροφήσεων
• Ηλικιωμένοι
• Άτομα που ζουν σε στρεσογόνο περιβάλλον
• Άτομα που δεν καταναλώνουν λαχανικά

Είναι κατά συνέπεια σημαντικό να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τροφές που περιέχουν λουτεΐνη και αναφέρθηκαν παραπάνω ή κατά περίπτωση και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών να χρησιμοποιείται και συμπλήρωμα της, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη υγεία για τα μάτια μας και να προλάβομε ή ακόμα και να βελτιώσουμε τυχών οφθαλμικές δυσλειτουργίες στο μέλλον.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr