Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων αποτελεί ο στιγμιαίος καφές, είτε ζεστός είτε ως ένας δροσερός frappé.
Γενικότερα, ο στιγμιαίος καφές πρωτοεμφανίστηκε την άνοιξη του 1938 στην Ελβετία. Από τότε ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και εξελίχθηκε στο γνωστό αγαπημένο ρόφημα. Η κρύα όμως μορφή του στιγμιαίου καφέ, ο γνωστός σε όλους μας frappé, δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Tο 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένας εργαζόμενος έκανε τη μεγάλη «ανακάλυψη»: ανακάτεψε στο σέικερ στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό. Αυτή ήταν και η στιγμή της γέννησης της ιδέας του frappé. Από τότε, διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και ταυτίστηκε με την ελληνική κουλτούρα.

Εκτός από τη συναισθηματική σύνδεση και τα λαογραφικά χαρακτηριστικά του στιγμιαίου καφέ, τα τελευταία χρόνια έχει επιστημονικά αναδειχθεί και το διατροφικό του περιεχόμενο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν μια ασπίδα προστασίας κατά τη γήρανσης. Η συστηματική πρόσληψή τους έχει σήμερα συσχετιστεί με πληθώρα θετικών επιδράσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράλληλα, φαίνεται ότι μπορεί να προλάβουν και δυσάρεστες καταστάσεις και να καθυστερήσουν την οξείδωση των κυττάρων μας. Μια κατηγορία ισχυρών αντιοξειδωτικών είναι οι πολυφαινόλες και ιδιαιτέρως τα χλωρογενικά οξέα, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο στιγμιαίο καφέ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα ο στιγμιαίος καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι. Ενδεικτικά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα έχει ως εξής :

Ρόφημα
Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)
Στιγμιαίος
καφές
140
Πράσινο
τσάι
120
Μαύρο
τσάι
72

Το ευχάριστο λοιπόν είναι ότι μπορούμε να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς ενώ οι περισσότεροι προτιμούν το στιγμιαίο καφέ κυρίως για την απόλαυση και τη δροσιστική αίσθηση που μας δίνει, ταυτόχρονα είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr