Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Φορτίζει το παιδικό σώμα με ενέργεια και του χαρίζει ευεξία για ένα δυναμικό ξεκίνημα. Το ¼ των θερμίδων που χρειάζεται κάθε παιδικός οργανισμός, πρέπει να προσλαμβάνεται διαμέσου του πρωινού γεύματος.
Σχετικά με το πρωινό των μαθητών, από μελέτες που έχουν γίνει σε σχολεία διαφαίνεται πως τα παιδιά που έχουν πάρει πρωινό σπίτι τους, αποφεύγουν ή τουλάχιστο είναι πιο εγκρατή στον πειρασμό της σχολικής καντίνας, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν προσφέρει και τις υγιεινότερες εναλλακτικές διατροφής.

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες σχετικά με το πρωινό, δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν παραλείπουν το πρωινό τους, διατρέφονται σε μεγάλο βαθμό υπό τις αρχές της υγιεινής διατροφής, ενώ έχουν παράλληλα βέλτιστες μαθητικές επιδόσεις.

Πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά και αβγό, υδατάνθρακες από ολικής αλέσεως δημητριακά και από φρούτα, αλλά και «καλά» λιπαρά, από ελιές, ταχίνι και ξηρούς καρπούς, δεν πρέπει να απουσιάζουν από το πρωινό μικρών και μεγάλων.

Ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μερικές κουταλιές σούπας από τα αγαπημένα δημητριακά ολικής αλέσεως, 1 κουταλιά καρύδια και μέλι ή ψιλοκομμένα φρούτα εποχής, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική πρωινού.

Ακόμα, ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς επιλογής, συνοδευόμενο από ένα φρέσκο φρούτο εποχής, αποτελεί ακόμη μια εξαιρετική λύση για γρήγορο και θρεπτικό πρωινό.

Άλλες, «ενδιαφέρουσες» διατροφικά λύσεις για το πρωινό των παιδιών αποτελούν :

Ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με 1-2 φέτες ψωμί αλειμμένο με ταχίνι και μέλι, παρέα με μια μικρή φρουτοσαλάτα
ή
Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, παρέα με ένα shake γάλακτος, μπανάνας και μελιού

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr