Σύμφωνα με νέα ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα, η βιταμίνη D ίσως έχει ωφέλιμη δράση κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα 25-υδροξυ-βιταμίνης D στο αίμα, δηλαδή της ενεργής μορφής της βιταμίνης D, είναι αντιστρόφως ανάλογα με την εμφάνιση οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Βασισμένη σε αυτή τη γνώση, μια διεθνής επιστημονική ομάδα υπέθεσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε παιδιά με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης. Στη διπλή τυφλή μελέτη συμμετείχαν 247 παιδιά από τη Μογγολία, εκ των οποίων περίπου στα μισά χορηγήθηκε καθημερινή κατανάλωση απλού (μη εμπλουτισμένου) γάλακτος (ομάδα ελέγχου), ενώ στα άλλα μισά χορηγήθηκε γάλα εμπλουτισμένο με 300 ΙU βιταμίνης D (ομάδα παρέμβασης).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συχνότητα περιστατικών οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού σε διάρκεια τριών μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D, η αναφορά περιστατικών οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού από τους γονείς ήταν κατά 50% μικρότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι στο παρόν δείγμα η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε παιδιά με χαμηλά επίπεδα είχε προστατευτική δράση κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά τη χειμερινή περίοδο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Pediatrics, ενώ περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αναμένονται ώστε να επιβεβαιωθεί η νέα αυτή δράση της βιταμίνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή