Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν έναν καφέ ως μέσο τόνωσης αλλά και απόλαυσης. Το να κάτσουν να πιούν για παράδειγμα ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ με την παρέα ή και μόνοι χαλαρώνοντας, αποτελεί μια συνήθεια ζωής.
Αυτή η συνήθεια φαίνεται σύμφωνα με τους ειδικούς ότι μπορεί να αποτελεί και ένα τρόπο φυσικής αποτοξίνωσης του συκωτιού. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισή του προβλημάτων, λόγω συσσώρευσης λίπους στο συκώτι, όταν αυτή δεν έχει κάποια αιτία, όπως για παράδειγμα το αλκοόλ.

Με βάση τα στοιχεία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Duke που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Hepatology, πραγματοποιήθηκε φάνηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της μη αλκοολική λιπώδους νόσου του ήπατος στον άνθρωπο.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη μειώνει την περιεκτικότητα σε λίπος στο ήπαρ και “ενισχύει την β-οξείδωση στα κύτταρα του ήπατος. Η συσσώρευση επιπλέον λίπους στα ηπατικά κύτταρα, αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς σημαντική αιτία βλαβών στο συκώτι.

Όπως οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν αυτή είναι η πρώτη λεπτομερής μελέτη του μηχανισμού για την δράση της καφεΐνης στο ήπαρ και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr