Σύμφωνα με νέα δεδομένα επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους!
Οικονομολόγοι και ερευνητές στον τομέα της δημόσιας υγείας από το πανεπιστήμιο του Warwick στη Βρετανία μελέτησαν 80,000 άτομα και βρήκαν ότι όσο αυξάνονταν η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών τόσο καλύτερη ψυχική υγεία εμφάνιζαν οι συμμετέχοντες, με κορύφωση την ευεξία που σημειώνονταν όταν η κατανάλωση έφτανε τις επτά μερίδες ημερησίως. Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Social Indicators Research.

Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και την προστασία κατά του καρκίνου. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν δεδομένα που να συσχετίζουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με την ψυχική υγεία και την ευεξία του οργανισμού.

Στη Βρετανία το 25% του πληθυσμού καταναλώνει μία ή καμία μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ μόλις το 10% πετυχαίνει το στόχο των επτά μερίδων. Η μελέτη δεν έκανε διάκριση μεταξύ διαφορετικών ειδών φρούτων και λαχανικών και η μερίδα είχε οριστεί περίπου στα 80 γραμμάρια. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται τόσο εμφανώς η ευεργετική δράση των φρούτων και των λαχανικών στην ευεξία του οργανισμού, αφού η διατροφή συχνά “παραμελείται” από τους επιστήμονες ψυχικής υγείας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή