Ανανάς: μια πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει σημαντικά ποσά απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Στην Ελλάδα καταναλώνεται φρέσκος, αποξηραμένος ή σε μορφή κομπόστας.

Πρόκειται για μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες. Ενδεικτικά, ποσότητα ανανά που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι, καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα σε βιταμίνη C.

Από την άλλη, ο ανανάς περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καθώς κι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που συμμετέχει στη διαδικασία της πέψης και ονομάζεται βρωμελαΐνη. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η βρωμελαΐνη, είναι πιθανό να συμβάλλει και στη μείωση της φλεγμονής, στην επούλωση των πληγών και στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών όγκων.

Συνεπώς, εντάξτε τον ανανά στο διαιτολόγιό σας, καταναλώνοντάς τον σκέτο, μαζί με το γιαούρτι σας ή ως συστατικό σε σαλάτες και φαγητά. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιλέξετε αποξηραμένο ανανά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο είδος του προϊόντος, καθώς μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Αντίστοιχα, προσοχή χρειάζεται και στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης ανανά σε κομπόστα, ειδικά όταν αυτή περιέχει σιρόπι, αντί για φυσικό χυμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr