Ανησυχητικά τα νεότερα δεδομένα για την παιδική παχυσαρκία

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και

δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, δείχνει πως το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων -ηλικίας 5 έως 19 ετών- ανά τον κόσμο, έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Για τους σκοπούς της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ερευνητές, χρησιμοποιήθηκαν μετρήσεις βάρους και ύψους σχεδόν 130 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων, προκειμένου να εξεταστούν οι τιμές δείκτη μάζας σώματος και τα ποσοστά παχυσαρκίας κατά το διάστημα 1975-2016.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξήθηκαν από 1% σε 6% στα κορίτσια και 8% στα αγόρια, ισοδυναμώντας με 50 εκατομμύρια κορίτσια και 74 εκατομμύρια αγόρια, ενώ 213 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως βρέθηκαν να είναι υπέρβαρα.

Συνολικά, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στα αγόρια.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ανησυχητικά ποσοστά αποδεικνύουν ότι το υπέρβαρο και η παχυσαρκία αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, το οποίο μάλιστα μπορεί να επιδεινωθεί μελλοντικά, εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τους αρμόδιους φορείς όλων των χωρών να εντείνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, στοχεύοντας στη μείωση της κατανάλωσης φθηνών και επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλή θρεπτική αξία. Παράλληλα, είναι σημαντικό να περιοριστεί ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά σε καθιστικές δραστηριότητες και παράλληλα να αυξηθεί η συστηματική ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr