Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine, δείχνει πως ο υψηλός βαθμός προσκόλλησης σε μια «αντιφλεγμονώδη» δίαιτα, συνδέεται με

μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία καθώς και από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 68.273 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 45-83 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 16 χρόνια. Συνολικά, οι εθελοντές με τον υψηλότερο βαθμό προσκόλλησης σε μια «αντιφλεγμονώδη» δίαιτα είχαν 18%, 20% και 13% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, από καρδιαγγειακά νοσήματα και από καρκίνο, αντίστοιχα.

Ως «αντιφλεγμονώδης» ορίστηκε η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, τσάι, καφέ, δημητριακά ολικής άλεσης, τυριά χαμηλών λιπαρών, ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπύρας. Αντίθετα, ως προ-φλεγμονώδη χαρακτηρίστηκαν τα μη-επεξεργασμένα και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, τα εντόσθια, τα τηγανιτά τρόφιμα και τα αναψυκτικά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η σχέση που συνδέει το βαθμό προσκόλλησης σε μια «αντιφλεγμονώδη» δίαιτα με τον κίνδυνο θανάτου είναι δοσο-εξαρτώμενη. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως ακόμη και μικρού βαθμού υιοθέτηση ενός τέτοιου διατροφικού προτύπου, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr