Αντιοξειδωτικά: Στιγμιαίος καφές ή τσάι

Πολλοί στο ερώτημα τι είναι πιο υγιεινό ο στιγμιαίος καφές ή το τσάι, θα έλεγαν ίσως το τσάι.
Ωστόσο ερευνητικά στοιχεία δείχνουν πως ο στιγμιαίος καφές έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά. Ειδικότερα, περιέχει συστατικά που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.

Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών (American Chemical Society) η οποία βασίστηκε σε μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον , από όπου φαίνεται ότι ο καφές όχι μόνο περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές στη διατροφή μας. Τα ευρήματα αφορούν τόσο τον καφέ με καφεΐνη όσο και τον ντεκαφεϊνέ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα ο καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι. Ενδεικτικά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα έχει ως εξής :

Ρόφημα
Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)
Βραστός καφές
157
Στιγμιαίος καφές
140
Πράσινο τσάι
120
Μαύρο τσάι
72