Αντιοξειδωτικά – Βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος του σώματός μας, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας προλαμβάνοντας ασθένειες.

Ενώ τα οφέλη τους για την υγεία είναι απίστευτα, δεν επηρεάζουν άμεσα την απώλεια βάρους. Ωστόσο, πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπορείτε να βρείτε αντιοξειδωτικά σε μια ποικιλία τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, τσάι, κρασί, σοκολάτα, ακόμη και ορισμένα μπαχαρικά. Η κατανάλωση μεγάλου αριθμού αντιοξειδωτικών μπορεί να ωφελήσει τα επίπεδα ενέργειάς σας, να μειώσει τη φλεγμονή και να συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;
Τα αντιοξειδωτικά είναι μια κατηγορία ουσιών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι οξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από φυσικές μεταβολικές διεργασίες ή από έκθεση σε επιβλαβείς εξωτερικές πηγές όπως ακτίνες Χ, τσιγάρα ή ρύπους.

Ενώ το σώμα μας δημιουργεί φυσικά ελεύθερες ρίζες, μπορούν να βλάψουν το σώμα σας και συνδέονται με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Παράγουμε ήδη κάποια αντιοξειδωτικά, αλλά χρειαζόμαστε εκτός από τα τρόφιμα και άλλες πηγές. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν βιταμίνες C, E, φολικό οξύ και καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα λαχανικά.

Αντιοξειδωτικά και απώλεια βάρους
Ενώ υπάρχουν αμέτρητες διαφορετικές μέθοδοι απώλειας βάρους και θεωρίες για το πώς λειτουργεί, δεν θα λειτουργήσει κάθε μέθοδος για κάθε άτομο και η καλύτερη στρατηγική είναι πάντα η εύρεση ενός εξατομικευμένου σχεδίου που να λειτουργεί για το σώμα και τον τρόπο ζωής σας .

Εάν θέλετε αποτελέσματα που να διαρκούν, θα πρέπει να χάσετε βάρος σταδιακά με την πάροδο του χρόνου με μια ισορροπημένη διατροφή και συνεπή άσκηση.

Το διατροφικό σας πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως – όλα τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Έτσι, ενώ τα ίδια τα αντιοξειδωτικά δεν ευθύνονται για την απώλεια βάρους, μια διατροφή πλούσια σε αυτά είναι αναπόσπαστο στοιχείο για να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά.

Είναι σημαντικό να μην επικεντρώνεστε μόνο στην πρόσληψη θερμίδων όταν κάνετε δίαιτα. Αν και είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την απώλεια βάρους, η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη.

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά για απώλεια βάρους
Υπάρχουν πολλές φυσικές τροφές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε για τη διατροφή σας, αλλά εδώ είναι μερικές γεμάτες με αντιοξειδωτικά και άλλες βιταμίνες και μέταλλα που αποτελούν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής:

Σταφύλια (Κόκκινο, Μωβ και Μπλε)

Κόκκινα μούρα, όπως τα σμέουρα και οι φράουλες

Σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο

Φασόλια συμπεριλαμβανομένων φακών, μαύρα φασόλια, μαυρομάτικα μπιζέλια και πολλά άλλα

Ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως σολομός, πέστροφα, ρέγγα

Ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών και των αμυγδάλων

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα έχει το δικό του μοναδικό μείγμα φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών που προάγουν την καλύτερη υγεία στο σώμα σας.

Καμία από αυτές τις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά δεν θα προκαλέσει στιγμιαία απώλεια βάρους, αλλά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που, μαζί με την άσκηση και την ιατρική εξειδίκευση , μπορεί να σας οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου σας.