Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για γερά οστά

Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών, αφού μέσω αυτής προσλαμβάνονται όλα τα

απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία γερών οστών και την επίτευξη υψηλής μέγιστης οστικής μάζας, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και άλλων προβλημάτων μετέπειτα στη ζωή.

Ποια είναι όμως αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Σίγουρα γνωρίζετε ότι στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται το ασβέστιο, η επαρκής πρόσληψη του οποίου είναι αναγκαία για το «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού και τη μακροχρόνια διατήρηση της οστικής υγείας.
Εκτός όμως από το ασβέστιο, υπάρχουν και άλλοι διατροφικοί παράγοντες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη υγιών οστών. Σε αυτούς, ιδιαίτερα σημαντική θέση καταλαμβάνει η βιταμίνη D, που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και συμβάλλει στη φυσιολογική διαδικασία επιμετάλλωσης των οστών και τη ρύθμιση του οστικού ανασχηματισμού.

Από την άλλη, απαραίτητη είναι η κάλυψη των αναγκών σε φώσφορο, το οποίο μαζί με το ασβέστιο δημιουργεί κρυστάλλους υδροξυαπατίτη, που συνιστούν το κύριο δομικό υλικό των οστών και μαγνήσιο που αποτελεί επίσης δομικό συστατικό των οστών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής ακεραιότητας.
Τέλος, σημαντική φαίνεται να είναι και η πρόσληψη βιταμίνης Κ, καθώς είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr