Απλοί τρόποι για να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης

Πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και κατ’ επέκταση χρόνιων νοσημάτων.
Από την άλλη, η ζάχαρη δεν παρέχει στον οργανισμό θρεπτική αξία, πέρα από την ενέργεια που αποδίδει, προσφέροντας ουσιαστικά «κενές θερμίδες», ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή, είναι συνήθως πλούσια και σε άλλα «ανθυγιεινά» συστατικά, όπως για παράδειγμα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα. Ακόμη, η επιλογή των παραπάνω προϊόντων συνήθως αντικαθιστά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, υποβαθμίζοντας έτσι τη συνολική ποιότητα της διατροφής του ατόμου.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να περιορίσουμε την ποσότητα ζάχαρης και προστιθέμενων σακχάρων που καταναλώνουμε καθημερινά;
Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, και τυποποιημένων προϊόντων όπως σοκολάτες, κέικ, κρουασάν, μπισκότα και γλυκά αρτοσκευάσματα. Εναλλακτικά, επιλέξτε κάποιο σπιτικό γλυκό που έχετε παρασκευάσει εσείς με προσθήκη λιγότερης ζάχαρης και φροντίστε η κατανάλωσή του να είναι περιστασιακή.

Δώστε προσοχή στα καθημερινά σας ροφήματα. Αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών κι επιλέξτε φρέσκα φρούτα έναντι των τυποποιημένων χυμών με προσθήκη ζάχαρης. Επιπλέον, προτιμήστε απλά ροφήματα καφέ στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εσείς ζάχαρη, έναντι των «σύνθετων» ροφημάτων που ενδεχομένως να περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, σιρόπι ή σαντιγί.

Όταν επιλέγετε να καταναλώσετε γιαούρτι, προτιμήστε ένα προϊόν λευκού γιαουρτιού και αποφύγετε τα επιδόρπια με διάφορες γεύσεις, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα πρόσθετων σακχάρων.

Επιλέξτε δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να αποφύγετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή πρόσθετα σάκχαρα. Ελέγξτε το ποσοστό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης που καλύπτει η προτεινόμενη μερίδα του τροφίμου. Όταν το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 5% θεωρείται πως το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 20% υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα.

Θυμηθείτε πως η ζάχαρη και τα απλά σάκχαρα μπορεί να «κρύβονται» στην ετικέτα ενός τροφίμου με άλλες ονομασίες. Συνεπώς, αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων που περιέχουν συστατικά όπως γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, ιμβερτοσάκχαρο, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη, μελάσα, πετιμέζι, σακχαρόζη, τροποποιημένο άμυλο, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, σιρόπι καλαμποκιού.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr