Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος όπου η σωματική δραστηριότητα των περισσοτέρων αυξάνεται. Κολύμπι και άλλες δραστηριότητες μέσα στη θάλασσα αλλά και αθλοπαιδιές στην παραλία και στην άμμο απαιτούν ενέργεια και δύναμη.

Παράλληλα, η ζέστη μας αναγκάζει να αποζητάμε ανάσες δροσιάς σε αγαπημένα ροφήματα. Ένα ρόφημα που θα μπορούσε να μας καλύψει και στις δύο παραπάνω ανάγκες μας είναι ο στιγμιαίος καφές. Ένας κρύος στιγμιαίος το καλοκαίρι θα μας δροσίσει αλλά θα μας βοηθήσει και να ενισχύσουμε τις αθλητικές μας επιδόσεις, καθώς επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι περιέχει συστατικά που έχουν σημαντική εργογόνο δράση.

Η καφεΐνη είναι σε όλους μας γνωστή για την τονωτική της δράση σε επίπεδο καθημερινότητας. Η κύρια εργογόνος δράση οφείλεται κυρίως σε τρεις βασικούς μηχανισμούς στον οργανισμό μας :

– Βοηθάει την κινητοποίηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου, ενισχύοντας έτσι τη μυϊκή συστολή και την παραγωγή έργου κατά την άσκηση, με αποτέλεσμα καλύτερο αθλητικό αποτέλεσμα.

– Προάγει την παραγωγή ενέργειας μέσω της οξείδωσης συστατικών που λέγονται ελεύθερα λιπαρά οξέα, απελευθερώνοντας έτσι περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για παραγωγή έργου και αντοχή στην άσκηση.

– Δρά σε υποδοχείς στον εγκέφαλο (υποδοχείς αδενοσίνης), μειώνοντας έτσι το αντιλαμβανόμενο αίσθημα του πόνου και παρατείνοντας το χρόνο παραγωγής έργου, καθυστερώντας την κόπωση. Ο μηχανισμός αυτός είναι και η βασική αιτία που, πέρα από την άσκηση, ο καφές μας βοηθάει να κουραζόμαστε λιγότερο και να είμαστε πιο αποδοτικοί στο χώρο εργασίας και γενικότερα στην καθημερινότητά μας.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιστοποιηθούν και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία η καφεΐνη σε ποσότητα των 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ενός ενήλικα, μία ώρα πριν την άσκηση, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη απόδοση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr