Αποφύγετε συζητήσεις για δίαιτες μπροστά στα παιδιά

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Η αντιμετώπισή του απαιτεί σίγουρα πολλή προσπάθεια από το σύνολο της οικογένειας, ενώ ο χειρισμός των συζητήσεων που αφορούν στις διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα «λεπτός».

Ειδικότερα, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η αναφορά σε δίαιτες και θερμίδες, καθώς και η άσκηση οποιασδήποτε κριτικής για το σωματικό βάρος των παιδιών, με στόχο να τους παρέχουν κίνητρο για να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, αποτελεί λανθασμένη πρακτική, η οποία μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά είναι πιθανό να αποκτήσουν διαταραγμένη εικόνα σώματος και να υιοθετήσουν περιοριστικές συμπεριφορές με στόχο την απώλεια βάρους, διαμορφώνοντας τελικά μια «προβληματική» σχέση με το φαγητό.

Συνεπώς, φροντίστε να αποφεύγετε συζητήσεις για δίαιτες μπροστά στα παιδιά και μην τα παροτρύνετε να ξεκινήσουν κάποια δίαιτα αδυνατίσματος για να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος. Αντίθετα, δώστε έμφαση στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης από όλη την οικογένεια και φροντίστε να αποτελείτε «καλό» πρότυπο για το παιδί σας. Τέλος, χρησιμοποιήστε ως κίνητρο για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, την υγεία και ευεξία του οργανισμού, καθώς και άλλους στόχους που μπορεί να έχουν θέσει τα παιδιά, όπως για παράδειγμα οι υψηλές επιδόσεις στο σχολείο ή σε κάποιο άθλημα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr