Αποφύγετε την απαγόρευση τροφίμων στα παιδιά

Η απαγόρευση της κατανάλωσης «ανθυγιεινών» τροφίμων, είναι μια πρακτική που χρησιμοποιούν αρκετοί γονείς, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους από «κακές» διατροφικές επιλογές.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που η απαγόρευση της κατανάλωσης μιας αγαπημένης «λιχουδιάς» των παιδιών, επιβάλλεται ως τιμωρία για κάποια αταξία που έκαναν.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η εφαρμογή των εν λόγω τακτικών μπορεί τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, οδηγώντας στα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η απαγόρευση της κατανάλωσης ενός τροφίμου, είναι πιθανό να το καταστήσει πιο ελκυστικό για το παιδί, αυξάνοντας την επιθυμία του να το καταναλώσει. Το ίδιο, συμβαίνει και όταν η απαγόρευση ενός τροφίμου χρησιμοποιείται ως τιμωρία.

Παράλληλα, η χρήση της απαγόρευσης και ο αυστηρός γονικός έλεγχος στερούν από το παιδί τη δυνατότητα να αναπτύξει αίσθημα αυτοελέγχου σχετικά με την κατανάλωση φαγητού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση των διατροφικών του συνηθειών. Συνεπώς, αντί να χρησιμοποιήσετε την απαγόρευση, στοχεύστε στη θέσπιση κανόνων σχετικά με την κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων, τους οποίους, βέβαια, θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr