Αποκαφεϊνοποίηση :  Μια φυσική μέθοδος παρασκευής του decaf στιγμιαίου καφέ

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια καθημερινή απόλαυση και συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Μια μεγάλη κατηγορία εκείνων που δεν «σηκώνουν» την καφεΐνη και θέλουν να πιούν ένα frappe ή ένα ζεστό στιγμιαίο καφέ, έχουν ενδοιασμό σε σχέση με το κατά πόσο η επεξεργασία του για την αφαίρεση της καφεΐνης είναι φυσική.
Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι ότι η μέθοδος αφαίρεσης της καφεΐνης από το στιγμιαίο καφέ, η οποία λέγεται αποκαφεϊνοποίηση, είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία. Ας δούμε όμως περισσότερες λεπτομέρειες :

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο η πιο φυσική είναι εκείνη που γίνεται με τη χρήση νερού. Γίνεται όπως αναφέρθηκε με το πιο φυσικό μέσο, που είναι το νερό.

Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε αυτό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία σιγά σιγά απομακρύνεται.
Το διάλυμα που προκύπτει περνάει από ειδικά φίλτρα ώστε να απομακρύνεται εντελώς η καφεΐνη.
Οι κόκκοι του καφέ στεγνώνουν και είναι έτοιμοι για καβούρδισμα διατηρώντας αναλλοίωτο το άρωμα και η γεύση του καφέ.

Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, η διαφορά ενός decaf στιγμιαίου καφέ σε σχέση με έναν κανονικό είναι μόνο στην ύπαρξη καφεΐνης. Όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του καφέ όπως τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά του στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα.

Σύμφωνα και με επιστημονικές μελέτες, τόσο ο κανονικός όσο και ο decaf παρέχουν οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως έναντι νοσημάτων του νευρικού συστήματος (νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον), του διαβήτη, των καρδιαγγειακών, καθώς τα αντιοξειδωτικά τους είναι εκείνα που προσφέρουν προστασία ενάντια της καταστροφή ή πρόωρης γήρανσης των κύτταρων που σχετίζονται με τις παραπάνω ασθένειες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr