Απώλεια βάρους και έξοδοι για φαγητό

Η έξοδος για φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να διασκεδάσουμε και να περάσουμε όμορφες στιγμές χαλάρωσης με φίλους ή συγγενείς, ξεφεύγοντας από το άγχος της καθημερινότητας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και από άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, τα οποία συχνά ανησυχούν ότι η επίσκεψη σε ένα εστιατόριο ή ταβερνάκι θα τους παρασύρει και τελικά θα «χαλάσουν» τη δίαιτα…

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας σχετικά απλός τρόπος που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την πρόσληψη τροφής όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Και αυτός δεν είναι άλλος από το «χτίσιμο» ενός ισορροπημένου πιάτου. Σκεφτείτε πως το γεύμα σε ένα εστιατόριο ξεκινά σχεδόν πάντα με το «τσιμπολόγημα» από διάφορα ορεκτικά, τα οποία όμως δε σερβίρονται ταυτόχρονα στο πιάτο του καθενός, αλλά καταναλώνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερος ο έλεγχος της συνολικά προσλαμβανόμενης τροφής.

Στόχος λοιπόν, θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός πιάτου στο οποίο θα σερβίρετε το σύνολο του φαγητού που θα καταναλώσετε, όπως δηλαδή θα κάνατε και στο σπίτι. Εδώ, είναι χρήσιμο να θυμάστε πως η «ιδανική» σύνθεση του γεύματος περιλαμβάνει σαλάτα από ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά στο μισό της επιφάνειας του πιάτου, μια πηγή πρωτεΐνης, κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στο ¼ του πιάτου (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, τυρί) και μια πηγή αμυλούχων τροφίμων στο υπόλοιπο ¼ (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες κλπ.).

Συνεπώς, όταν βγαίνετε για φαγητό εκτός σπιτιού προσπαθήστε να φέρετε το πιάτο σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον παραπάνω «κανόνα». Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την ποσότητα τροφής που θα καταναλώσετε συνολικά, ώστε να μην παρεκκλίνετε σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμά σας.

Τέλος, θυμηθείτε πως είναι σημαντικό ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους να προσαρμόζεται στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ατόμου και όχι το αντίστροφο, καθώς έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να τηρηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, επιφέροντας τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr