Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, φαίνεται πως ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να ανασταλεί μέσα από την εφαρμογή ενός εντατικού προγράμματος απώλειας βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 298 ενήλικες, ηλικίας 20-65 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ μέσα στα προηγούμενα 6 χρόνια. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες εφαρμόστηκαν πρακτικές βασισμένες στις τρέχουσες συστάσεις για τη διαχείριση της νόσου.

Το πρόγραμμα απώλειας βάρους ξεκίνησε με εφαρμογή δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων για διάστημα 3-5 μηνών. Στη συνέχεια ακολούθησαν 2-8 εβδομάδες σταδιακής επανεισαγωγής τροφίμων στο διαιτολόγιο και η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με χρήση συμβουλευτικής και στρατηγικών αύξησης της σωματικής δραστηριότητας, με στόχο τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Επιπλέον, οι εθελοντές σταμάτησαν να λαμβάνουν αντι-υπερτασικά και αντι-διαβητικά φάρμακα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Μετά από διάστημα ενός έτους, σχεδόν 1 στους 4 συμμετέχοντες πέτυχε απώλεια βάρους τουλάχιστον 15 κιλών, εν αντιθέσει με την ομάδα ελέγχου όπου δεν επιτεύχθηκε απώλεια. Παράλληλα, σε 68 από τους 149 εθελοντές παρατηρήθηκε αναστολή του σακχαρώδη διαβήτη. Συνολικά, η ομάδα παρέμβασης έχασε 10 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα ελέγχου 1 κιλό. Ακόμη, η απώλεια βάρους βρέθηκε να σχετίζεται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ενώ οδήγησε και σε διακοπή της αντι-υπερτασικής αγωγής σε σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως ο σακχαρώδης διαβήτης, ακόμη και αν υπάρχει για 6 χρόνια, είναι πιθανόν αναστρέψιμος μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ένα τέτοιο πρόγραμμα φαίνεται να αποτελεί μια λιγότερο ακριβή και επικίνδυνη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου, συγκριτικά με ένα βαριατρικό χειρουργείο. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της απώλειας είναι μεγάλη πρόκληση και συνεπώς θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr