Απομυθοποιείται η διαλειμματική νηστεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως η διαλειμματική νηστεία βοηθά στην απώλεια

βάρους, αλλά δεν υπερτερεί έναντι άλλων υποθερμιδικών διαιτητικών σχημάτων.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 150 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για ένα χρόνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια τυπική υποθερμιδική δίαιτα, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων κατά 20%. Οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας ακολούθησαν διαλειμματική δίαιτα, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκαν γενικές συστάσεις υγιεινής διατροφής, χωρίς συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

Συνολικά, και τα δύο είδη δίαιτας φάνηκαν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε άλλους μεταβολικούς δείκτες, μεταξύ των δύο ομάδων.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι το πιο σημαντικό είναι να επιλέξει κανείς ένα είδος δίαιτας που θα μπορεί να ακολουθήσει, γεγονός που έχει αναδειχθεί και από προηγούμενες μελέτες. Κλείνοντας, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η απώλεια βάρους έχει σε κάθε περίπτωση πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αρκεί να επιτυγχάνεται με ασφαλείς μεθόδους, που δε θα στερούν από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr