Αποξηραμένα δαμάσκηνα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο Βιολογίας στη Βοστώνη, δείχνει πως η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να μειώσει τον
κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ευνοώντας την παραμονή ωφέλιμων βακτηρίων στον εντερικό σωλήνα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας. Επιπλέον, έχει φανεί πως οι δυσμενείς μεταβολές του πληθυσμού και του είδους των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση φλεγμονής, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων φάνηκε να οδηγεί σε ανάπτυξη ωφέλιμων για την εντερική λειτουργία βακτηρίων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες, και ειδικότερα σε ανθρώπους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr