Αρωματική σπανακόπιτα με τραχανά

Υλικά για τη ζύμη
1 ποτήρι νερό
½ ποτηριού ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι ολικής άλεσης σε αναλογία περίπου 1:1 ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη

Υλικά για τη γέμιση
500γρ σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
400γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
3 αυγά
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι τραχανά ξινό

Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μια αφράτη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψυλοκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε αυτό που έχουμε στο τηγάνι, το σπανάκι (καλά στραγγισμένο και ψιλοκομμένο), τη φέτα θρυμματισμένη, τα αυγά, τον άνηθο, και τον τραχανά για να τραβήξει τα υγρά. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκατοστού το οποίο τοποθετούμε στον πυθμένα και στα πλαϊνά ενός ταψιού φούρνου το οποίο έχουμε λαδώσει καλά. Στη συνέχεια, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση έτσι ώστε να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο που ανοίξαμε με το υπόλοιπο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με το επάνω φύλλο όλο το ταψί και στο πλάι το ενώνουμε με το φύλλο που βρίσκεται στα πλαϊνά του ταψιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr