Άσκηση και υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Thorax, συνδέει την καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία, με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης χρόνια αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.730 άνδρες, ηλικίας 49 ετών κατά μέσο όρο, χωρίς ιστορικό χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, άσθματος ή χρόνιας βρογχίτιδας, τους οποίους παρακολούθησαν για 46 χρόνια. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως για τον προσδιορισμό της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, που αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της φυσικής κατάστασης.

Συνολικά, οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας φάνηκαν να έχουν 31% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Αντίστοιχα, η καλή φυσική κατάσταση συσχετίσθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, οι μηχανισμοί που συνδέουν τη φυσική κατάσταση με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου δεν είναι ξεκάθαροι, αν και εκτιμούν ότι η σχετιζόμενη με τη σωματική αδράνεια φλεγμονή πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο. Κλείνοντας, αναφέρουν πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr