Άσκηση και εγκεφαλικά επεισόδια

Η φυσική δραστηριότητα και ιδιαιτέρως η αερόβια άσκηση χρησιμοποιείται ως παρέμβαση σχετικά χαμηλού κόστους για την βελτίωση της γνωστικής λειτουργείας σε επιζήσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο American Stroke Association’s International Stroke Conference 2017 η δομημένη προπόνηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την λειτουργεία του εγκεφάλου έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 735 συμμετέχοντες που επέζησαν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με την επίπτωση διαφόρων τύπων φυσικής δραστηριότητας στη γνωστική τους λειτουργία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι η φυσική δραστηριότητα βελτίωσε τα γνωστικά ελλείμματα, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε εκείνους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η αερόβια προπόνηση είναι πολύ σημαντική στην αποκατάσταση και για άλλους ασθενείς με περιορισμένη κινητικότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr