Άσκηση και θηλασμός

Πολλές μητέρες που θηλάζουν αντιμετωπίζουν την άσκηση με επιφυλακτικότητα, θεωρώντας ότι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο θηλασμό.

Η άσκηση, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη νέα μητέρα, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη φυσική κατάσταση, ενισχύοντας την ψυχική υγεία και την ενεργητικότητα, μειώνοντας το στρες, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, βοηθώντας στη διατήρηση της οστικής μάζας και συνεισφέροντας στη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης.

Από την άλλη, παρά την ανησυχία των μαμάδων, η ήπια και μέτριας έντασης άσκηση δεν επηρεάζει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος ούτε προκαλεί μεταβολές στη σύστασή του σε θρεπτικά συστατικά και προστατευτικούς παράγοντες.

Ακόμη, αν και η πολύ υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο μητρικό γάλα, αυτό δεν έχει φανεί να επηρεάζει το θηλασμό, ενώ το εν λόγω συστατικό δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στο βρέφος. Σε κάθε περίπτωση, η ήπια και μέτριας έντασης άσκηση δεν αυξάνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο μητρικό γάλα.

Συνεπώς -και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού-, η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας για μια θηλάζουσα μητέρα. Σε γενικές γραμμές, το περπάτημα για 30 λεπτά ανά ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αποτελεί μια πολύ καλή αρχή, που σταδιακά μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες δραστηριότητες χαμηλής ή μέτριας έντασης. Ακόμη, είναι προτιμότερο η άσκηση να γίνεται μετά το θηλασμό, ώστε η μητέρα να νιώθει πιο άνετα, ενώ δε θα πρέπει να παραλείπεται η επαρκής ενυδάτωση κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr