Ασβέστιο και εγκυμοσύνη

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, o ρόλος του οποίου δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών, αλλά περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές βιολογικές δράσεις, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η σύσπαση των μυϊκών και νευρικών ινών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου, όσο και για την προστασία της οστικής υγείας της μητέρας. Μάλιστα, κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης, παρατηρείται αύξηση της ικανότητας απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό της μητέρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κρίσιμης αυτής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να φροντίζουν για την καθημερινή πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να ανέρχεται σε 1.000 mg και 1.300 mg για εγκύους ηλικίας κάτω των 19 ετών.

Συνεπώς, προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, που αποτελούν τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές ασβεστίου. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 300 mg ασβεστίου, ένα κεσεδάκι λευκό γιαούρτι από 250 έως 400 mg, ανάλογα με τον τύπο του, ενώ 30 γραμμάρια τυρί προσφέρουν 300-400 mg ασβεστίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση και στην κατανάλωση άλλων πηγών ασβεστίου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, καθώς και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr