Άσχημα τα νέα για την παιδική παχυσαρκία

Σε νέα δημοσίευσή τους, στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatric Obesity, ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2025, περίπου 268 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας
5-17 ετών θα είναι υπέρβαρα, εκ των οποίων 91 εκατομμύρια σε βαθμό παχυσαρκίας, εάν δεν μειωθεί ο τρέχον ρυθμός αύξησης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας.

Επιπλέον, ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις αναφορικά με την εμφάνιση διαταραχών και νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός των παιδιών με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη θα ανέλθει σε 12 εκατομμύρια και με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε 4 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι 27 εκατομμύρια παιδιά θα πάσχουν από υπέρταση και 38 εκατομμύρια θα εμφανίζουν λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, οι παραπάνω προβλέψεις θα πρέπει να θορυβήσουν τους επικεφαλής των συστημάτων υγείας και τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα κληθούν να διαχειριστούν τη σημαντική αύξηση των προβλημάτων υγείας που θα φέρουν τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Κλείνοντας, εκφράζουν την ελπίδα να διαψευστούν και προτρέπουν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με στόχο τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας να μειωθούν στα επίπεδα του 2010, το συντομότερο δυνατό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr