Η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας και εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού, σε όλες τις ηλικίες.
Η έντονη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αύξηση των απωλειών υγρών -ειδικότερα όταν γίνεται σε θερμό περιβάλλον-, οι οποίες θα πρέπει να αναπληρώνονται, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων αφυδάτωσης.

Τα αθλητικά ποτά είναι μια συχνή επιλογή ενυδάτωσης μετά από προπόνηση. Κατά πόσο όμως είναι κατάλληλα για ….μικρούς αθλητές;

Τα αθλητικά ή αλλιώς ισοτονικά ποτά, είναι ροφήματα που εκτός από νερό, περιέχουν ζάχαρη, ως πηγή ενέργειας, και ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Εδώ, είναι χρήσιμο να γίνει διαχωρισμός μεταξύ αθλητικών/ισοτονικών και ενεργειακών ποτών, καθώς τα δεύτερα περιέχουν υψηλά ποσά καφεΐνης και άλλων συστατικών, που δε θεωρούνται ασφαλή προς κατανάλωση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση νερού μετά από μια τυπική προπόνηση είναι αρκετή για να αναπληρώσει τις απώλειες υγρών στα παιδιά. Παράλληλα, ένα φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο μπορεί να προσφέρει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών.

Συνεπώς, θα λέγαμε πως η επιλογή αθλητικών ποτών δε θεωρείται σκόπιμη, εκτός αν πρόκειται για ειδικές περιστάσεις παρατεταμένης άσκησης, όπως για παράδειγμα κάποιο τουρνουά, όπου πιθανόν να μην υπάρχει το χρονικό περιθώριο κατανάλωσης ενός μικρού σνακ.

Όταν όμως η άσκηση δεν υπερβαίνει τη 1 ώρα κι έχει προηγηθεί κατανάλωση γεύματος ή σνακ, τότε το νερό αποτελεί το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr