Η πατάτα στα καλύτερά της, δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά
1,2 κιλό πατάτες μέτριες
200 γρ. μπέικον
4 κ.σ. Χωριό Βούτυρο Αγελάδος
3 κ.σ. αλεύρι
250 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. κασέρι λεπτοτριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις πατάτες από τα φλούδια και τα μαύρα στίγματα. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με νερό. Αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε 1 κουταλιά Χωριό Βούτυρο Αγελάδος. Βράζετε τις πατάτες για ½ ώρα (δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς). Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν και μετά τις κόβετε σε φετούλες. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί σαν κεραμμυδάκια η μια να ακουμπάει την άλλη σε σειρές. Ψιλοκόβετε το μπέικον σε μικρά κομματάκια μεγέθους μικρού φασολιού. Τα βάζετε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι και τα σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα σκορπάτε πάνω από τις πατάτες. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το υπόλοιπο Χωριό Βούτυρο Αγελάδος. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί καλά ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να σκουρύνει. Αδειάζετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πηκτή μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κασέρι ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι. Περιχύνετε με τη νόστιμη μπεσαμέλ τις πατάτες και το μπέικον. Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 200ο για 15 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε να χλιαρέψει, κόβετε το φαγητό σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε στα πιάτα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή : minervahorio.gr