Αύξηση σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το σωματικό βάρος μιας εγκύου αυξάνεται εξαιτίας της ανάπτυξης του εμβρύου αλλά και άλλων φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό της, όπως η ανάπτυξη του πλακούντα και η αύξηση του αμνιακού υγρού και του όγκου αίματος.
Ενδεικτικά, σε μία έγκυο που είχε φυσιολογικό βάρος προ της εγκυμοσύνης, μπορεί να σημειωθεί αύξηση κατά 12-13 κιλά, τα περισσότερα εκ των οποίων προκύπτουν κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Συχνά όμως αρκετές έγκυες γυναίκες παίρνουν πολύ περισσότερα κιλά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές επιπλοκές ή κίνδυνοι για την υγεία τους και την υγεία του εμβρύου.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη λύση για τη διασφάλιση της φυσιολογικής αύξησης του σωματικού βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Ιδανικά, προτείνεται η υιοθέτηση ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, το οποίο θα διασφαλίσει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου (π.χ. φυλλικό οξύ, σίδηρος) και για την κάλυψη των ενεργειακών και διατροφικών αναγκών της εγκύου και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αρμονική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οδυσσέας Ανδρούτσος, επιστημονικός συνεργάτης neadiatrofis.gr