Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία

Μία ακόμη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την Ελλάδα, δείχνει πως η υψηλότερη από τις
συστάσεις αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η απουσία άσκησης συνδέονται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας στο παιδί, στην ηλικία των 8 ετών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMC Pregnancy and Childbirth, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από περισσότερα από 5.000 παιδιά και τις μητέρες τους, σχετικά με την ηλικία της μητέρας στην εγκυμοσύνη, το βάρος που πήρε, τα επίπεδα άσκησης, τις συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και το δείκτη μάζας σώματος του παιδιού στην ηλικία των 8 ετών.

Συνολικά βρέθηκε ότι μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες πήραν περισσότερο από το συστηνόμενο βάρος κατά τη διάρκεια της κύησης, ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας στην ηλικία των 8 ετών ήταν υψηλότερος κατά 45%. Αντίστοιχα, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φάνηκε να σχετίζεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στο παιδί. Αντίθετα, η μέτριας έντασης άσκηση στην εγκυμοσύνη φάνηκε να δρα προστατευτικά έναντι της σωματικής αδράνειας, καθώς σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας στο παιδί κατά 23%.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φάση στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για την υγεία της κι έχει την ευκαιρία να «διορθώσει» ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και να υιοθετήσει έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, συμμετέχοντας σε κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα.

Κλείνοντας, αναφέρει πως οι επιστήμονες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να περιορίσουν την αύξηση του βάρους εντός του εύρους που προτείνουν οι διεθνείς συστάσεις, να αποφύγουν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και να είναι σωματικά δραστήριες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr