Αυγό και υγεία

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που πολλοί ενήλικες αποφεύγουν ή διστάζουν να καταναλώσουν συχνά.

Ο λόγος για το αυγό, που παρά την υψηλή διατροφική του αξία, παραμένει λίγο «παρεξηγημένο» στο μυαλό των καταναλωτών. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι συνδυάζει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, δείχνει ότι σίγουρα αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό μας.

Συγκεκριμένα, ένα βραστό αυγό προσφέρει περίπου 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Παράλληλα, μας βοηθά να καλύψουμε το 20-30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β12 και χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, ένα αυγό περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών Β2, Β5, Α, και D, φωσφόρου, σεληνίου και ιωδίου, ενώ είναι πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, συστατικών που συνδέονται με την υγεία των ματιών, καθώς προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Τέλος, αναφορικά με την υψηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει πως η χοληστερόλη που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής επηρεάζει πολύ λιγότερο τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με άλλα συστατικά, όπως τα κορεσμένα ή τα trans λιπαρά. Έτσι, έχει φανεί πως η κατανάλωση έως και 6-7 αυγών ανά εβδομάδα δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr