Αβοκάντο μια πηγή καλού λίπους στη διατροφή μας

Το αβοκάντο εάν και εντάσσεται στην ομάδα των φρούτων χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Συγκεκριμένα, το 71-88% των ολικών του θερμίδων μπορούν να προέρχονται αποκλειστικά από την ομάδα του λίπους, ποσοστό που είναι κατά 20 φορές μεγαλύτερο συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ποσοστό των υπόλοιπων φρούτων.
Το υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο του αβοκάντο (160 θερμίδες/100 γραμμάρια) σε σχέση με τα άλλα φρούτα, που παρέχουν περίπου 60 θερμίδες/100 γραμμάρια, το έχει βάλει πολλές φορές στο ειδώλιο του κατηγορούμενου.

Εστιάζοντας στη λιπιδική σύσταση του αβοκάντο, το λίπος του συνίσταται από επιμέρους λιπίδια που εμφανίζουν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το ελαϊκό οξύ αποτελεί πάνω από το 50% των λιπαρών οξέων που περιέχονται στα τριγλυκερίδια του αβοκάντο, με ανάλογα ποσοστά να απαντώνται στο ελαιόλαδο και στις ελιές. Επίσης, οι φυτοστερόλες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των λιπιδίων του αβοκάντο, με τη β-σιτοστερόλη, την καμπεστερόλη και τη σιγμαστερόλη να αποτελούν τις κυριότερες μεταξύ αυτών.

Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα του λίπους του σε πολύ-υδροξυλιωμένες λιπαρές αλκοόλες, οι οποίες απαντώνται σε πολύ μικρά ποσοστά στα φυτά της ξηράς, έρχεται να προστεθεί στη ξεχωριστή σύστασή του. Τα οφέλη των προαναφερθέντων λιπιδίων είναι ποικίλα και κλινικά αποδεδειγμένα, με την αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση να αποτελούν τις σημαντικότερες μεταξύ αυτών.

Το αβοκάντο μπορεί να αποτελέσει μια πηγή υψηλής ποιότητας λίπους καθώς το ποσοστό των θερμίδων που προέρχεται από την ομάδα του λίπους στο καθημερινό διαιτολόγιο μας μπορεί να κυμαίνεται από 25 έως 35%. Η κατανάλωση αβοκάντο συνάδει με τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, ενώ παράλληλα η κατανάλωσή του μπορεί να είναι εφικτή ακόμα και στο πλαίσιο ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr