Μπάρες δημητριακών : Εύκολες και γευστικές λύσεις για μια ισορροπημένη διατροφή

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν ένα χρήσιμο και υγιεινό τρόφιμο για όσους προσέχουν τη διατροφή αλλά και το βάρος τους. Έκαναν την εμφάνισή τους την τελευταία περίπου δεκαετία και έχουν κατακτήσει την αγορά του τροφίμου.
Από διατροφικής άποψης παρέχουν μια ποικιλία πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, λόγω της υγιεινής πρώτης ύλης τους που δεν είναι άλλη από τα δημητριακά. Έτσι μας δίνουν ενέργεια και βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για να μπορούμε να γεμίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα τις αποθήκες ενέργειας μας. Παράλληλα, περιέχουν φυτικές ίνες , που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και πολλά άλλα.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχουν οι μπάρες δημητριακών είναι το σχετικά χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο. Αποτελούν ένα εύκολο και πρακτικό σνακ, χωρίς συνήθως να ξεπερνούν τις 150 θερμίδες. Αυτές είναι οι θερμίδες που θέλουμε ιδανικά να προσλαμβάνουμε από τα διάφορα σνακ μας μέσα στην ημέρα. Μπορούμε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας είτε ως πρωινό μαζί με ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι είτε ως σνακ μέσα στην ημέρα. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι συνδυάζουν την θρεπτική τους αξία με ωραία γεύση. Μπάρες για παράδειγμα που περιέχουν και μπισκότο τύπου digestive αποτελούν για πολλούς μια πολύ γευστική επιλογή, καλύπτοντας ακόμη και την ανάγκη για γλυκό χωρίς όμως να μας επιβαρύνουν θερμιδικά.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προσοχή πρέπει να δοθεί όταν οι μπάρες δημητριακών δεν είναι συσκευασμένες. Έτσι ενώ οι συσκευασμένες είναι συγκεκριμένου μεγέθους και αναγράφεται αναλυτικά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, στις μπάρες που μπορεί να φτιάξει κανείς μόνος του στο σπίτι ή να πάρει από κάποιο φούρνο ή ζαχαροπλαστείο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια οι «χειροποίητες» μπάρες να περιέχουν ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, βούτυρο ή μαργαρίνη, σοκολάτα, ταχίνι, μέλι και πολλά άλλα συστατικά, τα οποία μπορεί πραγματικά να απογειώσουν τις θερμίδες τους. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν μπορεί να θεωρούμε ότι τρώμε ένα μικρό σνακ αλλά οι θερμίδες που παίρνουμε να φτάνουν πολλές φορές αυτές ενός μικρού γεύματος.

Έχετε λοιπόν στο σπίτι, στο σχολείο στα παιδιά, στο χώρο εργασίας ή στην τσάντα σας ανά πάσα στιγμή μια μπάρα δημητριακών, ως ένα εύκολο, θρεπτικό και πρακτικό σνακ μέσα στην ημέρα..

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr