Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη. Ενώ λοιπόν προτιμούν το στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό είτε frappe, θεωρούν ότι δεν μπορούν να τον πιούν.

Λάθος. Υπάρχει και ο decaf στιγμιαίος καφές, o οποίος έχει ως πρώτη ύλη τον καρπό του καφέ, από τον οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη με φυσικό τρόπο, με μια διαδικασία που λέγεται αποκαφεϊνοποίηση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αυτή που χρησιμοποιείται για το στιγμιαίο καφέ είναι η πιο φυσική, καθώς γίνεται μόνο με τη χρήση νερού. Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε νερό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία, σιγά σιγά απομακρύνεται. Το διάλυμα καφεΐνης που προκύπτει απομακρύνεται ενώ οι κόκκοι του καφέ, απαλλαγμένοι πιά από την καφεΐνη, συνεχίζουν την ίδια προσεκτική διαδικασία για να προσφέρουν το εκχύλισμά τους , γεμάτο από γεύσεις και άρωμα, που θα μετατραπεί σε στιγμιαίο καφέ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι πρόκειται για έναν απόλυτα φυσικό τρόπο απομάκρυνσης της καφεΐνης, ο οποίος δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα οργανοληπτικά αλλά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του καφέ. Τα αντιοξειδωτικά του για παράδειγμα παραμένουν αναλλοίωτα. Για αυτό και πολλές επιστημονικές μελέτες πιστοποιούν ότι τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφείνέ παρέχουν οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως έναντι νοσημάτων του νευρικού συστήματος (νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον), του διαβήτη, των καρδιαγγειακών.

Για εσάς λοιπόν που θέλετε να απολαμβάνεται ένα δροσερό frappe το καλοκαίρι ή μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ τις πιο κρύες ημέρες του έτους, έχετε μια φυσική επιλογή που ακούει στο όνομα decaf στιγμιαίος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr