Δείτε γιατί μία έγκυος πρέπει να τρώει ξηρούς καρπούς

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Epidemiology, δείχνει πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς, στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, σχετίζεται με βελτίωση της νευροανάπτυξης στα παιδιά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.200 μητέρες και τα παιδιά τους. Η κατανάλωση ξηρών καρπών προσδιορίστηκε με χρήση ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι μητέρες στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, ενώ η νευροανάπτυξη των παιδιών αξιολογήθηκε με ειδικά τεστ, σε τρεις χρονικές στιγμές, 18 μήνες, 5 και 8 έτη μετά τη γέννηση.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, περίπου 3 μερίδες των 30 γραμμαρίων ανά εβδομάδα, πέτυχαν καλύτερα σκορ στα τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας, της προσοχής και της μνήμης. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παρατηρούμενα οφέλη πιθανόν να οφείλονται στην υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr