Η πρόσληψη φυτικών ινών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με ευρήματα πολλών μελετών οι φυτικές ίνες παρέχουν ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.
Μάλιστα, η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και άρα φυτικών ινών αποτελεί χαρακτηριστικό εύρημα της διατροφής των κατοίκων της Μεσογείου συντελώντας εν μέρει στο ευνοϊκό επιδημιολογικό προφίλ που διαμορφώνεται σε αυτή τη περιοχή.

Τα πράσινα λαχανικά και τα άγρια χόρτα αποτελούν πολλές φορές τα κυρίως γεύματα των κατοίκων της Μεσογείου.

Παρακάτω παρουσιάζεται το σύνολο των ευεργετικών επιδράσεων της κατανάλωσης ινών στην ανθρώπινη υγεία.
Πρώτον, σημαντικά αρνητική συσχέτιση έχει βρεθεί να υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και της πρόσληψης βάρους, της κεντρικής εναπόθεσης λίπους, της αρτηριακής πίεσης και των δυσλιπιδαιμιών, ενισχύοντας τα οφέλη της κατανάλωσης αυτών στην πρόληψη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη.

Δεύτερον, οι φυτικές ίνες φαίνεται να παίζουν ρόλο κλειδί στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω της επιβράδυνσης τόσο της ταχύτητας κένωσης του στομάχου όσο και της ταχύτητας απορρόφησης της γλυκόζης μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τα αντίστοιχα απότομα peak ινσουλίνης.

Τρίτον, πολλές μελέτες έχουν τονίσει τα οφέλη των φυτικών ινών στη υγεία του εντέρου και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου, καθώς και άλλων τύπων καρκίνου.

Τέλος, η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από νοσήματα που συνοδεύονται από καταστάσεις φλεγμονής, καθώς πρόκειται για μια ομάδα τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr