Δείτε ποια βιταμίνη εξουδετερώνει το σταφυλόκοκκο

Η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς νιασίνη υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και των νεύρων, συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος, ενώ όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό της ενέργειας.
Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδεικνύει μια αναπάντεχη δράση της νιασίνης κατά ενός ιδιαίτερα ανθεκτικού στελέχους του σταφυλόκοκκου, υπεύθυνου για εκατοντάδες περιστατικά σοβαρών έως και θανατηφόρων λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η βιταμίνη Β3 χορηγούμενη σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινο αίμα, αύξησε την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να σκοτώσουν τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου κατά 1000 φορές. Η δράση ήταν ιδιαίτερα εμφανής στον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των ουδετερόφιλων, μιας ειδικής κατηγορίας κυττάρων του ανοσοποιητικού που σκοτώνουν και “τρώνε” τα μικρόβια.

Η βιταμίνη χορηγήθηκε σε μεγαδόσεις, πολύ υψηλότερες από εκείνες που μπορεί να λάβει ο άνθρωπος από τη διατροφή. Φυσικά πρόκειται για πρώιμα ευρήματα που χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερα ανθεκτικά στελέχη μικροβίων εμφανίζονται συνεχώς στο προσκήνιο και η αντιμετώπιση τους είναι συχνά πολύ δύσκολη με τα συμβατικά φάρμακα.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή