Δεν είναι και τα πλέον συνηθισμένα τρόφιμα που μπαίνουν στο τραπέζι μας, αλλά για κάποιους αποτελούν μια αγαπημένη γεύση.
Μιλάμε για τα σαλιγκάρια, τα οποία αν και δεν είναι γνωστά για τη θρεπτική τους αξία, εντούτοις αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Τα 100 γραμμάρια μας δίνουν μόλις 90 θερμίδες.

Είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ιδιαίτερα πλούσια σε απαραίτητα συστατικά όπως καλής ποιότητας πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μας δίνουν ποσότητες σιδήρου αντίστοιχες με παραδοσιακές πηγές σιδήρου όπως το κόκκινο κρέας.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαιτέρως για άτομα που νηστεύουν ή αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και έχουν υψηλές ανάγκες σε σίδηρο.

Αυτό που ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η παραπάνω σύσταση αφορά τα σκέτα σαλιγκάρια και ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενο σε λιπαρά και θερμίδες, όταν χρησιμοποιείται κάποιο μαγειρικό έλαιο. Ε

νδεικτικά αναφέρουμε ότι μόλις μία κουταλιά ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο λάδι μας δίνουν 135 θερμίδες. Για το λόγο αυτό μην το παρακάνουμε.
Καλό και υγιεινό το λάδι αλλά παν μέτρον άριστον .

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr