Το σωματικό βάρος αποτελεί πολύ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υγεία και ευεξία του οργανισμού.
Όπως είναι γνωστό, το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ενός συνόλου προβλημάτων και χρόνιων ασθενειών, όπως για παράδειγμα η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και πολλές μορφές καρκίνου. Ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο το βάρος -και ειδικότερα το σωματικό λίπος-, παράγοντα κινδύνου, αλλά και το πώς αυτό είναι κατανεμημένο στο σώμα.

Πιθανότατα έχετε ακούσει πως υπάρχουν κυρίως δύο είδη σωματότυπων, οι λεγόμενοι «μήλο» και «αχλάδι». Ο σωματότυπος «μήλο» εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των ανδρών και χαρακτηρίζεται από αυξημένη περιφέρεια μέσης, λόγω της μεγαλύτερης συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, και χαμηλή περιφέρεια ισχίων. Αντίθετα, στις γυναίκες συναντάμε συχνότερα το σωματότυπο «αχλάδι», στον οποίο παρατηρείται μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στην περιοχή των γλουτών και μηρών και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, γνωστή και ως «κεντρικού-τύπου» παχυσαρκία, συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών και χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Επομένως, εκτός από το σωματικό βάρος και το δείκτη μάζας σώματος, θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά και η περιφέρεια μέσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο δείκτη για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr