Δείτε πώς η κατανάλωση ψαριού μπορεί να μειώνει τον κινδύνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, φαίνεται ότι η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας ψαριού την εβδομάδα συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και νόσου του Alzheimer.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής 286 ηλικιωμένων ατόμων. Στη συνέχεια, εξέτασαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, για την παρουσία δεικτών που σχετίζονται με την άνοια και τη νόσο του Alzheimer.

Συνολικά, βρέθηκαν λιγότεροι δείκτες στον εγκέφαλο των εθελοντών που κατανάλωναν τουλάχιστον μία μερίδα ψαριού ανά εβδομάδα, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ψάρι σε μικρότερη συχνότητα. Μάλιστα, η σχέση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης ψαριού και της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας ή νόσου του Alzheimer φάνηκε να είναι στατιστικά σημαντική μόνο σε άτομα που είχαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης των παραπάνω νοσημάτων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη μελέτη στην οποία πραγματοποιείται εξέταση εγκεφάλου για την παρουσία δεικτών άνοιας και νόσου του Alzheimer. Ωστόσο, τονίζουν πως, καθώς τα ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστεί κανείς πως η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού μπορεί να «προστατέψει» άτομα με γενετική προδιάθεση εμφάνισης άνοιας και νόσου του Alzheimer.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr